Maandag t/m Vrijdag  08:30 – 17:00

Bel 0594 515396

Rechtsgebieden

Rechtsgebieden

Wat zijn rechtsgebieden?

Het recht is een heel breed begrip dat kan gaan over allerlei uiteenlopende onderwerpen, zoals vergunningen, echtscheidingen of een arbeidsconflict. Om een goed overzicht te krijgen is het recht onderverdeeld in drie hoofgebieden, namelijk bestuursrecht, civiel recht en strafrecht.

De drie hoofdgebieden: bestuursrecht, civiel recht en strafrecht

Wat houden deze drie hoofdcategorieën nu in? In ons land zorgt de overheid ervoor dat alles in de samenleving goed georganiseerd wordt. De overheid moet zich hierbij houden aan bepaalde regels en wetten die onderdeel zijn van het bestuursrecht. In deze wetten wordt beschreven hoe de overheid op een rechtvaardige manier goede beslissingen neemt, waarbij eveneens je rechten als burger zijn opgenomen. Naast bestuursrecht is er civiel recht dat ook wel burgerlijk recht genoemd wordt.

In het civiel recht vind je terug wat je rechten en plichten als burger zijn. Hiertoe behoren alle situaties waar je in het dagelijks leven mee te maken kunt krijgen. Denk onder meer aan burenruzie, alimentatie of trouwen. De belangrijkste regels kun je nalezen in het Burgerlijk Wetboek.

Als laatste hoofdgebied is er nog het strafrecht. In het strafrecht staat wat er gebeurt als je een wet overtreedt. Rechters maken gebruik van het strafrecht om een straf te bepalen bij een overtreding. Deze strafbepalingen staan in het Wetboek van Strafrecht.

Rechtsgebieden

Voor onderstaande rechtsgebieden kunt u bij ons terecht.

 • Arbeidsrecht
 • Bestuursrecht
 • Bouwrecht

 • Erfrecht
 • Slachtoffers en nabestaanden
 • Sociale zekerheid

 • Strafrecht
 • Incasso’s
 • Huur en verhuur

 • Ondernemingsrecht
 • Personen en familierecht
 • Privacy en eigendom

Onze advocaten en mediators zijn op de meeste rechtsgebieden werkzaam. Zij kunnen u adviseren bij echtscheidingen, arbeidsrecht, huurrecht, erfrecht, ondernemingsrecht, geldvorderingen, omgangsregelingen, onder toezichtstellingen en dergelijke.

De orde van advocaten schrijft voor dat een advocaat zich verplicht dient te registreren voor een aantal rechtsgebieden in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten. Op grond van deze registratie zijn zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.
De volgende registraties zijn van toepassing

mr. Margrethe Bok (Delfzijl): Familierecht
mr. Jan-Willem van Horssen (Leek): Familierecht en erfrecht
mr. Alex Welvering (Leek): Algemene praktijk. Bij de Raad voor Rechtsbijstand staat hij ingeschreven voor de specialisaties arbeidsrecht en huurrecht
mr. Christa Kamp-Wiggers (Leek): Familierecht

Margrethe Bok en Jan-Willem van Horssen zijn zowel advocaat als mediator en staan als zodanig geregistreerd bij de Mediatorsfederatie Nederland (MFN) en de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS)

Reviews van cliënten

“Alles heeft heel goed uitgepakt en ik kan zelfs weer met mijn ex door 1 deur. En dat alles ook nog eens niet duur! Een aanrader!''
Mevr. T. Oosterhuis

Reviews van cliënten

"Dit kantoor is een aanrader, ook voor mensen die niet in de buurt van Leek wonen, zoals wij."
Ingrid G.

Reviews van cliënten

“Deskundig, professioneel, vooruitstrevend, begripvol en zeer vriendelijk!''
Reclamebureau RAM