Deprecated: Required parameter $wrapper follows optional parameter $type in /home/advoleek/domains/advoleek.nl/public_html/wp-content/plugins/press-elements/libs/freemius/includes/class-fs-logger.php on line 145
Gesubsidieerde rechtshulp – Advoleek
Slide 01
Slide 01
previous arrow
next arrow

Gesubsidieerde rechtshulp

Wie rechtsbijstand nodig heeft maar dit niet kan betalen, heeft recht op financiële hulp. Dat is vastgelegd in de Nederlandse Grondwet onder de noemer ‘gesubsidieerde rechtsbijstand.’ De Raad voor Rechtsbijstand regelt deze gesubsidieerde rechtsbijstand voor mensen die hier recht op hebben. Zo betaalt de Raad voor de Rechtsbijstand een groot deel van de kosten van uw advocaat of mediator. Deze doet voor u een verzoek tot gesubsidieerde rechtsbijstand.

Eigen bijdrage

Afhankelijk van uw inkomen betaalt u wel een eigen bijdrage. Aan deze eigen bijdrage is een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag u in de eerste plaats niet meer verdienen dan de grens die is gesteld. Wie een te hoog inkomen heeft, heeft geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Onder de gestelde grens heeft u hier wel recht op, maar betaalt u een bijdrage afhankelijk van uw inkomen. Die is lager naarmate u minder verdient.

Inkomensgrenzen

Van Horssen & van Ophoven bespreekt met u of u voor gesubsidieerde rechtshulp in aanmerking komt en regelt de aanvraag. Wanneer gesubsidieerde rechtsbijstand wordt aangevraagd, kijkt de Raad voor Rechtsbijstand naar uw inkomen en vermogen in het peiljaar. Dit is twee jaar voorafgaand aan de aanvraag. Wanneer u in dat peiljaar een inkomen had waarover u belasting betaalde in box 3, dan heeft u geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Als u daarna opeens veel minder bent gaan verdienen, kunt u de Raad voor Rechtsbijstand wel vragen om het peiljaar te verleggen. De normen veranderen nog wel eens. Wij verwijzen daarvoor naar de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Hier vindt u ook diverse formulieren, zoals het verleggen van het peiljaar.

Belang en ‘opbrengst’

De Raad voor Rechtsbijstand verleent geen bijdrage als er geen duidelijk belang is. De regeling is niet bedoeld voor wissewasjes. Daarnaast kijkt de Raad voor Rechtsbijstand na afloop van de verleende rechtsbijstand ook naar wat de rechtszaak of bemiddeling u heeft opgeleverd: het ‘financiële resultaat’. Is de opbrengst meer dan 50 procent van het voor u geldende heffingvrije vermogen, dan wordt uw gesubsidieerde rechtsbijstand achteraf ingetrokken.