Slachtoffers ernstige misdrijven bijgestaan door mr. N. Groeneveld

Bent u slachtoffer van een ernstig misdrijf? Of bent u nabestaande van een slachtoffer?

Dan kunt u onbeperkt gebruik maken van uw spreekrecht tijdens de terechtzitting van de verdachte(n). Mr. Nicolien Groeneveld van Van Horssen & Van Ophoven kan u daarin bij staan.

Als slachtoffer, of nabestaande van, mag u tijdens de terechtzitting uw verhaal doen over de gevolgen van het strafbare feit en de impact daarvan. U mag uw mening geven over de hoogte van de straf, de schuld van de verdachte(n) en alle andere aspecten van de strafzaak.

Voor slachtoffers en of hun nabestaanden geldt sinds juli 2016 dit onbeperkt spreekrecht. Zij kunnen zich daarbij laten bijstaan door een advocaat gespecialiseerd in het spreekrecht. Het is dan tevens mogelijk om gesubsidieerde rechtsbijstand te verkrijgen van de Raad voor Rechtsbijstand als u een lager inkomen heeft. Dit betekent dat de kosten van slachtoffers en of nabestaanden laag blijven, maar ze wel professionele bijstand ontvangen.

Mr. N. Groeneveld: “Het is belangrijk dat slachtoffers en nabestaanden hun spreekrecht gaan gebruiken. Er was binnen de samenleving al langere tijd behoefte aan. Nu de wetgever hierin tegemoet is gekomen moet het voor ieder slachtoffer of nabestaande mogelijk zijn om van het spreekrecht gebruik te kunnen maken. Ook als men een lager inkomen heeft. Bij gespecialiseerde advocaten is het mogelijk om gesubsidieerde rechtsbijstand, een toevoeging, aan te vragen. Als kantoor vinden wij het van belang dat we ook deze specialisatie en mogelijkheid aan cliënten kunnen aanbieden.”

Meer weten over het spreekrecht in het algemeen? RTL4 toont op dinsdagavond het programma ‘Spreekrecht’ met Angela Groothuizen. Een tv-serie (7 afleveringen) over hoe het spreekrecht van slachtoffers in de praktijk werkt.

Meer weten over uw spreekrecht? Neemt u dan contact op met Van Horssen & Van Ophoven Advocaten en Mediators te Leek en Delfzijl.